neljapäev, 3. detsember 2015

Välisdelegatsioon

Välisdelegatsioon
1917ndal aastal otsustati Maanõukogu koosolekul Eesti huvide kaitseks moodustada välisesindus. Selle peaülesandeks oli tutvustada Euroopa riikidele Eesti iseseisvuse väljakuulutamise taotlust. Välisdelegatsiooni juht Jaan Tõnisson lahkus 1917. aasta lõpul Eestist, kohe pärast Soome iseseisvumist ning siirdus Stockholmi. Kontakteerus  Suurbritannia, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide saatkondadega, et taotleda neilt iseseisva Eesti Asutava Kogu tunnustamist. Ta proovis ka selgitada Saksa valituses seisukohti Eesti iseseisvuse osas ja seda Saksa saatkonna kaudu.
11.detsembril määras Maanõukogu vanematekogu kaheksast Vene Asutava Kogu Eestimaa kubermangu saadikus kolm-Jaan Poska, Julius Seljamaa ja Jüri Vilmsi Eesti Rahva Saatkonnaks, kellel oli igasugune läbirääkimise õigus välisriikidega.
1918. aasta 5.jaanuariks sõitsid Eesti saadikud Petrogradi Venemaa Asutava Kogu istungile, kus eestlaste soov Eesti iseseisvumiseks lükati tagasi. Asutav Kogu keeldus tunnistamast Nõukogude valitsust ning enamlased ajasid selle juba samal ööl lõplikult laiali. Eesti saadikutel õnnestus siiski saada jaanuari lõpuks Suurbritannialt ja Prantsusmaalt lubadus tunnistada Eesti iseseisvust.
Jaan Tõnisson:
Jaan Tõnisson on Eesti rahva jaoks legend. Tema aateline poliitika innustas terveid põlvkondi ka kõige raskemal venestusperioodil seisma vastu survele ning jääma oma vaimus vabaks. Jaan Tõnissoni kohusetunne ning nõue tegevusele kohustas järgnevaid põlvkondi võitlusele Eesti iseseisvuse taastamise eest.

Välisdelegatsiooni liikmed:
·         Ferdinand Kull
·         Johan Laidoner
·         Mihkel Martna
·         Karl Menning
·         Ants Piip
·         Kaarel Robert Pusta
·         Julius Seljamaa
·         Eduard Reinhold Virgo
 Jaan Tõnisson

 Välisdelekatsiooni liikmed

Jaan Tõnisson

Koostas: Birgit Tammiste

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar